Luni, 18 martie, de la ora 19. 30, Teatrul „George Ciprian” vă invită la spectacolul „TEATRU DE REPERTORIU”, o premieră ca producție românească și tot o premieră în ceea ce privește montarea textelor lui Eldad Cohen în România. Cristi Martin, omul cu halatul şi iniţiatorul proiectului, ne vorbeşte despre acest proiect: cum a luat fiinţă, cine joacă în acest spectacol şi care sunt planurile lui de viitor, aflaţi din interviul următor!
Rep.: „Teatru de Repertoriu” la Buzău. Care este legătură ta cu Buzăul?
Cristi Martin: Fără să spun vorbe mari, legătura mea cu Buzăul e una de suflet – și veche. Mi-a plăcut județul de prima oară când am mers prin zona de munte, m-am îndrăgostit de locurile acelea. După ani, s-a întâmplat că m-am îndrăgostit de o buzoiancă și ne-am căsătorit, iar acum sunt buzoian cu acte – deși de origine sunt bucureștean – și am la Buzău unul dintre cele mai importante proiecte ale mele – Festivalul Internațional de Teatru Independent de Comedie „COMIC 7 B”, care ajunge anul acesta, în septembrie, la a patra ediție. Așa că era și normal să vin la Buzău cu spectacolul „Teatru de repertoriu”, fiindcă este un spectacol extraordinar și pe care îl iubesc foarte mult, iar buzoienii sunt mari iubitori de teatru. Deci, pe 18 martie, luni, ora 19.30, jucăm la sala Teatrului „George Ciprian”.
Rep.: Cum a luat ființă acest proiect?
Cristi Martin: Povestea spectacolului „Teatru de repertoriu” este una specială și e tot cu suflet! Spectacolul original, în engleză (adică „Repertory Theatre”, de Eldad Cohen, un scriitor israelian), a fost selectat în 2017 pentru „COMIC 7 B” și juriul i-a acordat premiul pentru „Cel mai bun spectacol”. A fost o reprezentație de la care toată lumea, profesioniști din domeniu și public larg, a ieșit uluită și încântată de așa o demonstrațe de teatru. Ne-a plăcut așa de mult, încât am vrut neapărat să-l producem și în România, cu o distribuție românească. Așa că, împreună cu soția mea, care se ocupă de producție de teatru și este principalul coordonator al festivalului, am făcut tot ce-am putut ca să reușim să producem spectacolul acesta.
Este jucat în premieră ca producție românească și este o premieră și în ce privește montarea textelor lui Eldad Cohen în România.
Rep.: La ce să ne aşteptăm de la acest spectacol?
Cristi Martin: Spectacolul în sine este fabulos – și asta este și părerea celor care l-au văzut până acum, la București. Este o poveste nebunească: un tânăr și timid dramaturg este invitat de nevroticul manager al unui teatru de repertoriu, un tip obsedat de Hamlet, să discute despre piesa de debut a tânărului, dar întâlnirea se transformă într-o aventură uluitoare. Este o comedie alertă, cu accente dramatice, despre lumea nebună dintr-un aparent plictisitor teatru de repertoriu, care, de fapt, trece dincolo de acest spațiu.
Este o piesă absolut specială, cu un schimb de replici rapid, ce ironizează moștenirea bogată, dar adesea pompoasă, a atmosferei din unele dintre teatrele consacrate, inclusiv obsesiile pentru clasic, actorii veterani de renume și managementul puternic și adesea grevat de latura financiară.
Veți vedea o montare inedită, lucrată milimetric și matematic, plină de replici inteligente, întoarceri și răsturnări de situație, care se dezvăluie publicului cu fiecare minut, până la finalul complet neașteptat.
Când arta intră în conflict cu costurile de producție, lucrurile nu sunt niciodată simple. Dar atunci când la asta se adaugă și detalii personale neobișnuite, bucăți vii de trecut și mai mult decât atât, situația se complică și nimic pe pământ nu-l poate pregăti pe tânăr pentru experiența pe care urmează să o aibă alături de straniul personaj care este directorul teatrului. O experiență care scoate la lumină multe lucruri despre părinții tânărului dramaturg, despre el însuși și creația sa, și care se află la granița fină dintre conștient și subconștient, teatru și viața reală. Și care scoate la lumină chiar și o parte din noi înșine.
Rep.: Ce ne poţi spune despre actori? Cine mai joacă alături de tine?
Cristi Martin: În spectacol jucăm eu și Anghel Damian, pe care sigur deja în cunoaște toată lumea, mai ales acum pentru rolul din serialul Vlad, de la ProTV, unde joacă rolul principal. Cred că a fost providențială ideea de a-i prezenta proiectul lui Anghel și faptul că el a fost interesat și disponibil, pentru că joacă în foarte multe spectacole de teatru, la Comedie, la Teatrul Național, independent, are proiecte de televiziune și cinematografice, lucrează enorm și e extrem de ocupat. Iar pe mine sper că m-au mai văzut oamenii prin Las Fierbinți, prin Lecții de viață sau, în urmă cu o vreme, la Serviciul Român de Comedie. J
Rep.: Cum consideri că va primi publicul buzoian acest spectacol?
Cristi Martin: Sper că vom avea o sală plină, fiindcă este un spectacol extraordinar, care își dezvăluie fațetele treptat, aducând un final neașteptat. Este un spectacol care nu se vede în fiecare zi și ar fi o bucurie pentru noi, actorii, să vedem cât mai mulți spectatori alături de noi.
Rep.: Care sunt proiectele de viitor?
Cristi Martin: Urmează un turneu prin țară cu „Teatru de repertoriu”, apoi reprezentații cu spectacolul „Tanța și Costel”, cu care am avut premiera la Buzău, la finalul ediției de anul trecut a „COMIC 7 B”. Avem în plan alte câteva spectacole de teatru pe care le vom produce și, normal, deja lucrăm la ediția din septembrie a festivalului. Va fi și anul ăsta un festival deosebit, cu multe surprize. Încercăm să aducem ceva inedit buzoienilor și suntem siguri că le va face plăcere să descopere povești noi despre oameni deosebiți.